apr 16
2020

Er zijn van die momenten in je leven die je niet snel vergeet. Die je ook niet snel wil vergeten, omdat ze zo ingrijpend zijn.

De geboorte van je kind of de dood van een goede vriend, bijvoorbeeld. Of misschien sta je graag even stil bij een nieuwe stap in je leven. Zo een moment verdient een plechtigheid, waarbij je iedereen uitnodigt die je graag ziet.

Mozaïek staat ter beschikking voor vrijzinnig humanistische plechtigheden. Je kan er een geschikte ruimte gebruiken en kan er rekenen hulp bij de praktische organisatie. De grote zaal biedt plaats aan ongeveer 200 personen (150 zitplaatsen en 50 staanplaatsen). De kleine benedenzaal is uiterst geschikt voor plechtigheden in intieme kring. Hier zijn 40 zitplaatsen en 20 staanplaatsen beschikbaar.

In het huisvandeMens kan je een consulent vragen om je te helpen bij de invulling van een vrijzinnig humanistische plechtigheid. Dit gebeurt gratis, maar niet gratuit. Integendeel, je kiest zélf hoe je jouw plechtigheid invult bij een geboorte of adoptie, huwelijk of relatie, jubileum en afscheid.

Vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid

Iemand verliezen die je dierbaar is: het is één van de zwaarste dingen in een mensenleven en het went nooit. Toch worden we allemaal vroeg of laat geconfronteerd met een afscheid. Mensen die niet godsdienstig zijn, hebben weinig boodschap aan een afscheid waarbij een god of het hiernamaals centraal staat. Zij kunnen op hun manier vaarwel zeggen tijdens een vrijzinnig humanistische afscheidsplechtigheid. Dit niet hetzelfde als een burgerlijke uitvaart. Wanneer je kiest voor een vrijzinnige plechtigheid, neem je een levensbeschouwelijk standpunt in. De aanvaarding van de dood als definitief einde van het leven, betekent voor vrijzinnig humanisten het onherroepelijk afscheid van een dierbare. Daarom richten wij ons op het leven voor de dood.

Voor het vorm geven aan een afscheidsplechtigheid kan je terecht bij het huisvandeMens.

Een consulent neemt rustig de tijd om met je te praten en te luisteren, om stil te staan bij wat de overledene voor jou betekent en bij de gevoelens die dit verlies met zich meebrengt. Op basis van de verhalen die je vertelt, wordt een persoonlijke afscheidstekst geschreven. Deze wordt samen met de eventuele teksten van de familie en vrienden en met door jou gekozen muziek en/of poëzie tot één geheel gevormd. Veelal draagt een medewerker van het huisvandeMens de teksten zelf voor, tenzij jij of een andere nabestaande dit liever zelf doet.

huisvandeMens Kortrijk, Overleiestraat 15A, 8500 Kortrijk
  056 25 27 51
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vaak vindt een afscheidsplechtigheid plaats in het crematorium of op de begraafplaats, maar niets belet je om voor een andere plaats te kiezen. Mozaïek biedt praktische ondersteuning om op een serene en waardige manier afscheid te nemen.

Een medewerker van het vrijzinnig centrum staat samen met de begrafenisondernemer in voor een vlekkeloos verloop.

Indien gewenst worden de familie en de naaste vrienden vooraf onthaald met koffie en frisdrank.
In samenspraak met de familie kan het café na de plechtigheid opengesteld worden voor iedereen, zodat vrienden en kennissen nog even kunnen napraten.
Ook voor een rouwmaaltijd kan men bij ons terecht. De bovenzaal biedt plaats aan 40 personen. In het Mozaïekcafé kunnen wij een 40-tal mensen ontvangen.

De prijs voor de grote zaal (€ 225,00) of de kleine benedenzaal (€ 70,00) wordt aangerekend via de begrafenisondernemer. Inbegrepen: de zaalopstelling, het onthaal en de technische omkadering.

Contact

VC Mozaïek vzw

 Overleiestraat 15a, 8500 Kortrijk
  056 37 16 15   -   0491 88 95 48
 info@vcmozaiek.be
 www.vcmozaiek.be
BE BTW 0443.308.707
RPR Gent, afdeling Kortrijk

HuisvandeMens Kortrijk

 Overleiestraat 15a, 8500 Kortrijk
  056 25 27 51
 kortrijk@deMens.nu
huisvandeMens

Openingsuren secretariaat VC Mozaïek: 
alleen op afspraak

Alleen dan kunnen wij garanderen dat u niet aan een gesloten deur komt te staan en dat een medewerker u te woord kan staan.
Bij afwezigheid kan je steeds een boodschap nalaten op het antwoordapparaat. Je wordt dan zo spoedig mogelijk gecontacteerd.
Voor zeer dringende zaken kan je ook bellen naar ons mobiel nummer: 0491 889548


 

Vrijzinnige organisaties in West-Vlaanderen